Zaal 1
Governance
|
Governance-arrangementen bij bodemdaling
In deze sessie gaan we aan de slag met de vraag: welke handelingsperspectieven ten aanzien van governance zijn te ontwikkelen en bruikbaar voor het omgaan met bodemdaling in stedelijk en landelijk gebied? Hiervoor presenteren we de eerste resultaten van een bureaustudie en een ontwerpende benadering/beslisboom waarmee u de bestuurlijke en maatschappelijke complexiteit het hoofd kan bieden. Graag onderwerpen we onze ontwerpende benadering samen met u aan een stresstest.
Sprekers: Gerald Jan Ellen en Saskia Hommes (Deltares)
>> Download presentatie (pdf, 170 KB)
|
Zaal 2
Finance
|
Van bodemdaling naar CO2-vastlegging
Water is een waardevol goed in Nederlandse veengebieden, omdat het nodig is om bodemdaling te stoppen. Betaalbare waterberging staat garant voor een veilige omgang met bodemdaling (klimaatadaptie). Herschikking van landgebruik en hogere peilen zijn vaak onvermijdelijk om ‘landverbruik’ en bodemdaling substantieel te verlagen. Daarom staat de koppeling van economie en water centraal in vier verhalen over de ervaring die met bodemdaling-mitigatie is opgedaan. In interactie met de zaal willen we verkennen hoe mitigatiemaatregelen kosten-efficiënt gevalideerd kunnen worden.
Sprekers: Anne Marieke Motelica (Waternet), Fons Smolders (B-Ware), Aldert van Weeren (Wetland Products), Jeroen Geurts/Christian Fritz (Radboud Universiteit Nijmegen
>> Download presentatie Anne Marieke (pdf, 470 KB)
>> Download presentatie Aldert (pdf, 2 MB)
>> Download presentatie Jeroen (pdf, 1.4 MB)
>> Download presentatie Christian (pdf, 2.3 MB)
|
Zaal 3
Techniek
|
RE:PEAT revisited: een SALTO vol mogelijkheden
Sinds Heel Holland Zakt in 2016 heeft het interactieve simulatieprogramma RE:PEAT een grote vlucht genomen. Het gaat al lang niet meer alleen over bodemdaling. Er is nu een volwaardige nieuwe module voor wateroverlast, stresstesten en klimaatadaptatie: SALTO. Er is een MKBA gemaakt voor het veenweidegebied van Waternet. Er zijn ontwikkelingen ten aanzien van peilbesluiten en waterkwaliteit. En bovenal is er een bruisende groep gebruikers, die zorgt voor vele nieuwe impulsen. Beleef in deze interactieve sessie mee wat dat voor u kan betekenen!
Sprekers: Henk van Hardeveld (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Universiteit Utrecht) en Simon Troost (Aveco de Bondt)
>> Download presentatie (pdf, 720 KB)
|