Gebruik bims bij rioolrenovatie
Gemeente Krimpenerwaard
Omschrijving project
Het betreft een infrastructureel project dat openbaar is aanbesteed. Het project betreft de rioolrenovatie en herbestrating in het kader van de Meerjarenplanning Wegen en Riolering van de ’s-Heerenbergstraat. Deze drukke straat ligt in een wijk die dateert van 1960-1965. Er is sprake van 80-90 cm drooglegging. Van eerdere ophogingen is alleen bekend dat die met zand plaatsvonden; hoe bijvoorbeeld het gebied destijds bouwrijp gemaakt is, is niet bekend. Riool inspecties hebben aangetoond dat het riool op diverse locaties lekkages vertoont en door onregelmatige zettingen stroomt het riool niet goed meer af en ontstaan vaak verstoppingen. Het straatwerk is ca 40-60 cm. gezakt, waardoor de bereikbaarheid van de woningen slecht is. Werd in het verleden uitgegaan van een onderheid riool, voor dit project en andere sinds 2005 uitgevoerde projecten is gekozen voor een niet onderheide constructie. Buizen tot en met Ø 630 mm worden in PVC uitgevoerd, grotere diameters in beton. Dit is ook van toepassing op de rioolputten. Bij de gevel van de woningen is een flexibele aansluiting gebruikt. Voor de ophoging is bij twee proefprojecten in twee hofjes gebruik gemaakt van een waterpasserende fundering in de vorm van vulkaanbims (leverancier H&B grondstoffen).
We zijn positief gestemd over voortgang en eindresultaat, hoewel de samenwerking met nutsbedrijven als Eneco/Stedin stroef verliep stroef. Ze kwamen in voortraject niet opdagen, deden zo goed als niets aan hun kabels en leidingen en lopende het project achtten ze het noodzakelijk om toch werkzaamheden te verrichten. De gemeente wilde het liefst bestaande riolering verwijderen, uit kostenoverweging met name de offertes van Eneco, doet de gemeente echter besluiten sommige leidingen te laten liggen en dicht te schuimen.
Aandachtspunten
Toepassing van bims werkt sneller dan EPS doordat EPS moeilijker verwerkbaar is. Bims is daarentegen wel duur, zeker in vergelijking met traditionele ophoogmaterialen.
Een aandachtspunt bij gebruik van verschillende (lichte) ophoogmaterialen in 1 project is, vooral bij smalle straten, het optreden van zettingsverschillen.